Proiectul este inovativ prin caracterul integrat al intervenției – prin alăturarea în consorțiu a cinci parteneri cheie având ca promotor Institutul de Medicină Legală Iași, cu rol de coordonare a tuturor serviciilor de medicină legală din regiunea NE, care este principala sursă de recepție și referire cazuri de violență domestică și sexuală din mediul rural.
Institutul de Medicină Legală (IML) Iași este instituție sanitară cu caracter public, fiind în subordinea administrativă a Ministerului Sănătății. IML a fost creat ca instituție cu personalitate juridică în anul 2001 desprinzându-se de Institutul Național de Medicină Legală “Mina Minovici” și este acreditată ISO din 2008. Organigrama instituției cuprinde 6 departamente și anume: prosectura medico-legală, medicină legală clinică, histopatologie, serologie, toxicologie, contabilitate.
Institutul are competență asupra întregii regiuni Moldova colaborând în permanență cu alte instituții medico-legale din țară și străinătate, precum și cu alte instituții ce asigură servicii conexe, precum poliția, parchetul, judecătoria, tribunalele și celelalte unități sanitare.
Prin intermediul acestui proiect, la nivelul IML s-a înființat un Birou de Recepție și Asistență pentru Victimele Violenței Domestice care funcționează și în prezent și este situat la parterul institutului, în vecinătatea cabinetului de consultații, cu program de luni până vineri în intervalul 8.00-16.00. Funcționarea acestui birou este asigurată de către specialiștii Fundației Centrul de Mediere și Securitate Comunitară.
Mai multe despre IML Iași pe www.imliasi.ro